Getting started

Je kunt je voorstellen, voor onze reis heb je een behoorlijke paklijst nodig.
Voor de geinteresseerden onder ons hierbij een overzicht.

Auto
Naar Kaapstad rijden doe je niet even in je Polo.  Je hebt een stevige robuuste auto nodig die raad weet met modderige wegen en grote kuilen, waar je genoeg spullen in kwijt kan, die niet kapot gaat, etc.

Na wat research kwamen we uit op een Toyota Landcruiser vanwege de onverwoestbaarheid (zie ook Top Gear “Killing a Toyota” ) en de aanwezigheid van Toyota in Afrika:  een grote plus bij pech onderweg.

We wilden een ‘oudje’, een model die helemaal mechanisch is, zonder al de “overbodige” luxe electrische dingen die kapot kunnen gaan en die buiten Europa niet gerepareerd kunnen worden.

Na wat speurwerk hebben we via marktplaats deze auto gekocht:

Landcruiser HJ60 uit 1981
Een oersterk beestje, met een brute 4 liter turbo-diesel 12H-T motor (voor de kenners onder ons)

Landcruiser

We zijn nu bezig deze auto ‘expeditieklaar’ te maken. De vorige eigenaar heeft er veel aan gesleuteld en is regelmatig wezen terreinrijden, en praktische ‘must-haves’ zoals een bullbar, snorkel, radio-antenne, lier, 2 reservebanden, dubbele accu, extra lampen en roofrack zitten erop.
Maar voor deze grote reis moeten er nog een aantal dingen aan worden toegevoegd, t.w.:
– Daktent
– Brandstoffilter ivm onzuivere diesel
– Extra jerrycans voor water en diesel
– Ladensysteem tbv opbergruimte
– Nieuwe, comfortabele stoelen
– Koelkastje
– Luifel
– Zandplaten

Daarnaast moeten onderdelen als remblokken, bladveren, etc gecheckt en evt vervangen  worden, waar Maurits nu met  vriend Bart nu volop mee bezig is op hun werkplaats in Rijswijk.

En er gaat natuurlijk een hele lading aan reserveonderdelen en gereedschappen mee. Variërend van een krik (‘highjack’) tot een rol duct tape, van een sleutelset  tot extra bladveren.

Electronica & Gadgets

M.n. voor Maurits lijkt deze reis een goede reden om zijn voorraad electronica & gadgets’ eens even goed uit te breiden.

Een greep uit onze gadgets: radio-ontvanger, verrekijker, telelens-camera, laptop, verloopsnoertjes, etc.

Via Garmin-GPS óf de nieuwe Apple App (met Ipad) willen we onze weg down south vinden.

Vaccinaties

We zijn voor consult bij de travelclinic geweest en ondanks dat we nog wat in ons bloed hadden zitten van vorige reizen komt het totaal op: Hepatitus A/B, DTP, Rabies, Buiktyfus…

Openstaand puntje is nog Malariatabletten. We gaan binnenkort uittesten hoe we reageren op Lariam: goedkoper en lagere dosering, maar wel met risico op hallucinaties. Mocht dit mis gaan (houd ons maar goed in de gaten 😉 , stappen we alsnog over op de Malarone (a 3 euro per tablet per dag)


Online 

Tsja, met de opkomst van internet is reizen is niet meer zoals het vroeger was, ” op naar het onbekende”. En gelukkig maar, want het vergroot de voorpret des te meer! Via forums, blogs, etc. vinden we alles wat we willen weten over routes, veiligheid,paklijsten, tools, evt projecten, etc.
En we hebben zelfs twee andere stellen gevonden uit NL en BE die rond dezelfde tijd vertrekken,  daar gaan we binnenkort mee afspreken!

Daarnaast hebben we deze website gemaakt om veel informatie op te zetten , om te delen en ook voor onszelf, later als naslagwerk. Voor de korte updates zullen we gebruik maken van twitter (@MM_on_tour)

Documents

Auto: autopapieren, internationaal rijbewijs, en carnet de passage
Geld: creditcards, dollars en euro’s, pinpassen, traveller cheques, verzekeringspasjes
Visa: gaan we mogelijk voor de eerste 3 landen (Egypte, Soedan en Ethiopie) al in NL aanvragen. We wachten nog even de
situatie in Egypte af… (zie ook kopje ‘Route’)

5 thoughts on “Getting started

 1. Hoi M en M,

  Ik kom via de Syrious Missionpagina op facebook hier terecht en het ziet eruit alsof jullie een prachtig plan hebben, ik ben jaloers! Als ik een tip mag delen: ter plaatse zijn Malaria tabletten net zo goed (dan niet beter want aangepast op het type malaria dat in die specifieke regio voorkomt) en veeeel goedkoper dan wat je hier voor een voorraadje Malarone betaalt. Je hoeft ook niet de hele tijd tabletten te slikken, het hangt ook af van het seizoen. Wij haalden ze gewoon bij de plaatselijke apotheek, prima te doen en scheelt een hoop geld en troep in je lijf! Heel veel plezier gewenst!

  Groetjes van Saskia

 2. Hoi Marloes,
  Wat leuk allemaal. Ik heb nog een set (2 stuks) nieuwe lichtgewicht (aluminium frame campingstoelen staan. mocht je ze nog nodig hebben? mag je deze helemaal gratis krijgen. Alvast succes met de voorbereidingen.
  Rik.

 3. Ha Rik, wat attent van je! Tafel &stoelen-set zijn echter al in de pocket, maar toch vriendelijk bedankt!
  Groet, Marloes.

 4. Ha Saskia, welkom op onze site 🙂 Thanks voor je tip! Waarschijnlijk gaat Maurits je advies opvolgen, zelf had ik al een dosis Lariam op voorraad 😉
  Groetjes!

Leave a Reply